Blog de LLENGUA per al curs de Preparació per a les Proves d'Accés a Cicles Formatius de Grau Superior del CFA CANOVELLES

diumenge, 14 de novembre del 2010

Les enquestes...

El Periódico,18/2/2009

JOSEP-MARIA Terricabras, L'enquesta com a arma política

(El Periódico,18/2/2009)

(FER) Fa molts anys que en Joan Estruch i en Salvador Cardús, en un treball magnífic sobre la joventut a Catalunya, ens posa en guàrdia sobre les enquestes sociològiques. Els que n'han fet per guanyar-se la vida ho poden confirmar. Les enquestes ben fetes --alguna n'hi ha-- són caríssimes, complexíssimes i serveixen només per indicar alguna tendència, per fer algun senyal, i poca cosa més.

Em diverteixen especialment les "d'intenció de vot" en què es diu que "si les eleccions fossin avui..." passaria això i allò. La cosa és còmica, perquè precisament les eleccions no són avui i el que contesta l'enquesta ho sap: per això, avui diu una cosa, i el dia de les eleccions, una altra; i per això s'equivoquen tan sovint les prediccions de vot. És clar, però, que aquestes enquestes no volen reflectir el futur (¿com s'ho farien?), sinó que el van preparant. L'enquesta política no vol descriure un futur incert, sinó que vol prescriure i crear el futur que agradaria.

Són particularment interessants les enquestes sobre la situació a Catalunya, tant si vénen del CIS espanyol com si vénen d'altres bandes. Se'ns diu que la meitat dels catalans no saben quins partits formen el Govern. ¿Per què no posen també al costat quants espanyols coneixen el nom només de dos ministres, sense donar cap pista per a la resposta? ¿I algú es pensa que tothom sap el nom de l'actual president dels EUA? Però, convé, és clar, destacar la ignorància catalana.

La història dels que se senten "més espanyols", "més catalans" o "tan... com", també és deliciosa. Em recorda allò d'"avui t'estimo més que ahir però menys que demà", que és el súmmum de l'estupidesa amorosa. ¿De què es refia la gent quan diu que "se sent" això o allò? ¿D'un pessigolleig, d'un DNI, del lloc de naixement dels pares, del que creu possible o impossible? Però enquestes així es fan perquè es vegi que sentir-se català és pur sentimentalisme. Sentir-se espanyol, en canvi, està bé, respon a la realitat. L'enquesta política no té res a veure amb la veritat, només té a veure amb l'eficàcia. No serveix als ciutadans, sinó al poder.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada